Mijn G-Schema
Mijn G-Schema
Op deze pagina kun je jouw eigen
G-schema maken, opslaan, uitprinten, en bijhouden. Als je een nieuw g-schema wil maken, klik dan met je rechtermuisknop op de afbeelding van het G-schema, en sla de afbeelding op. Als je deze afbeelding vervolgens opent in Microsoft Paint of uitprint met een printer, kun je het
G-schema gaan bewerken.
Hoe werkt het?
Vul het G-schema in door in de verschillende tekstvakken te schrijven. Bovenaan de afbeelding schrijf je je gedachten over een bepaalde situatie op. Vervolgens beschrijf je jouw (mogelijk negatieve) gedachte die je op dat moment ervaarde. Dit doe je in het tekstvak ‘Negatieve Gedachte’.

Naast dit tekstvak beschrijf je ook een alternatieve, helpende gedachte. Deze gedachte moet je zien als een andere manier van denken die jou misschien in die situatie had kunnen helpen. Klik ook aan welke gevoelens je ervaarde/zou ervaren tijdens deze twee gedachtes. Als jouw gevoel er niet bij staat, is er ruimte om zelf dat gevoel te omschrijven. Geef ook aan wat de sterkte van jouw gevoel was/zou zijn geweest. Hier kun je een percentage van 0 tot 100 opschrijven. 100 geeft hier aan dat dit gevoel alle andere gevoelens overtrof, en dat er geen ruimte was voor andere gevoelens.
Vervolgens schrijf je op wat je in die situatie deed. Dit vul je bij het tekstvak ‘Gedrag’ in. Hiernaast schrijf je ook op wat je anders zou hebben gedaan in de situatie waarin je een helpende gedachte ervaarde. Ten slotte schrijf je onderaan het schema per situatie het gevolg van je gedrag op.
Als je alles hebt opgeschreven, is je G-schema compleet.
Nu is de taak aan jou om er even goed bij stil te staan. Was de negatieve gedachte realistisch en logisch ten opzichte van de alternatieve helpende gedachte, of had het misschien achteraf beter anders gekund? Neem deze inzichten ook mee in de toekomst, dan weet je hoe je moet denken en handelen als er een soortgelijke situatie zich voordoet.
Over het G-schema

Door gebruik te maken van het g-schema zorg je ervoor dat je jouw positieve en negatieve gedachten of gevoelens op een rijtje zet. Dit kan je helpen om met deze gedachten/gevoelens om te gaan. De G in het G-schema staat voor de 5 g’s die het je vraagt om in te vullen, namelijk de gebeurtenis, je gedachten, je gevoel, het gedrag, en het gevolg (Zwart, 2023). Deze methode is onderdeel van cognitieve gedragstherapie, wat wordt gezien als even goed, of soms iets beter dan alle andere onderzochte vormen van psychologische benadering (Molenaar, 2009). Daarnaast is Cognitieve gedragstherapie, een bewezen effectieve behandeling voor depressie is bij kinderen en adolescenten (Kennard, 2011).
Kijk voor meer informatie over hoe het G-schema werkt naar dit filmpje: https://youtu.be/sOs8wDrOzPI